آموزش کار با اندیکاتور ابر ایچیموکو (Ichimoku cloud indicator)

اندیکاتور ابر ایچیموکو یک اندیکاتور کابردی در تحلیل تکنیکال است که نخستین بار در سال 1969 توسط یک روزنامه نگار ژاپنی به نام گوئیچی هوسودا (Goichi Hosoda) ابداع و منتشر شد. این اندیکاتور فنی را می توان همه کاره در نظر گرفت؛ زیرا عناصر متعددی را در هم می آمیزد که توسط اندیکاتورهای مختلف، نمایش داده می شود.

ابر ایچیموکو سیگنال هایی صادر می کند که در صورت عدم استفاده از آن، باید اندیکاتورهای بیشتری را به طور هم زمان به کار گیرید تا به همان سیگنال ها دست یابید. اندیکاتور ابر ایچی موکو، به شما اطلاعاتی درباره جهت روند یک سهم در بازار بورس، سطوح حمایت و مقاومت و همچنین تکانه می دهد و این کار را با گرفتن چندین میانگین و رسم آنها بر روی نمودار انجام می دهد. میانگین ها چیزی است که در آموزش کار با اندیکاتور ابر ایچیموکو در بورس، مهم و اساسی است.

از آنجا که این اندیکاتور شامل اطلاعات متعددی است، نمودار ابر ایچیموکو از طریق نقاط داده مختلف، درکی از ویژگی های قیمت سهم در بازار بورس به شما ارائه می دهد. از این رو اگر شما نمودار ترسیم شده اندیکاتور ابر ایچی موکو را ببینید، بسیار شلوغ و گیج کننده خواهد بود؛ زیرا خطوط و سطوح متعددی را نمایش می دهد.

با همه اینها اگر بدانید که هر عنصر در اندیکاتور ابر ایچیموکو نشان دهنده چیست، دیگر فهم آن، آن قدر که به نظر می رسد، سخت و پیچیده نخواهد بود. در این یادداشت آموزش کار با اندیکاتور ابر ایچیموکو را به ساده ترین بیان ممکن ارائه خواهیم داد تا بتوانید از این ابزار قدرتمند، در معاملات بازار بورس استفاده کنید و بر اساس آن، تحلیل تکنیکال انجام دهید.

اندیکاتور ابر ایچیموکو چیست؟

نمودار ابر ایچیموکو از 5 خط مختلف تشکیل شده است که شناخت آنها برای آموزش کار با اندیکاتور ابر ایچیموکو و تحلیل تکنیکال روندها در بازار بورس، ضروری است. این 5 خط، نمایی کلی از رفتار قیمت را ارائه می دهد و دو تا از این خطوط، فضایی سایه دار می سازند که به آن ابر ایچیموکو می گویند. بنابراین اگر شما می خواهید مفهوم اصلی پشت اندیکاتور ابر ایچی موکو را درک کنید، باید معنای هر خط و همچنین نقش خطوط را در تنظیمات ابر ایچیموکو بفهمید.

خطوط اندیکاتور ابر ایچیموکو

هر عنصر در اندیکاتور ایچی موکو، نمایانگر یک جنبه خاص از رفتار قیمت است و بر این اساس محاسبه می شود. در نمودار زیر می توانید نمونه ای از این عناصر را بر یک پلت فرم معاملاتی بورس، ملاحظه کنید

همانطور که مشاهده می کنید، 5 خط همراه با منطقه رنگی بر روی نمودار وجود دارد. این مناطق رنگی یا هاشورخورده، نمایانگر ابر است. هر یک از این خطوط به روشی معین محاسبه می شود و جنبه های خاصی از شاخص را نشان می دهد. در ادامه آموزش کار با اندیکاتور ابر ایچیموکو، این خطوط پنجگانه را معرفی می کنیم.

 

 

فرمول های اندیکاتور ابر ایچیموکو و خطوط پنجگانه آن

در این قسمت توضیحی در باب خطوط اندیکاتور ابر ایچیموکو که پیشتر از آن سخن گفته شد، می دهیم و همچنین نحوه محاسبه آنها در تحلیل تکنیکال بازار بورس را بیان می کنیم:

  • خط تبدیل ( The Conversion line / Tenkan-Sen): این خط به عنوان خط کوتاه مدت ملاحظه می شود و میانگین بیشینه و کمینه را برای 9 دوره نشان می دهد. (( اوج قیمت 9 دوره + کف قیمت 9 دوره) / 2)
  • خط اصلی (The Base line / Kijun-sen ): این، خط بلند مدت است و میانگین بیشینه و کمینه را برای 26 دوره محاسبه می کند. ((اوج قیمت 26 دوره + کف قیمت 26 دوره) / 2)
  • محدوده تاخیری (The Lagging Span / Chickou Span ): یک خط تاخیری است که قیمت نهایی را برای 26 دوره گذشته محاسبه می کند. این خط به شما امکان می دهد که به سادگی، تحرکات فعلی قیمت را با تحرکات 26 دوره قبل مقایسه کنید.
  • محدوده پیشرو A (The Leading span A / Senkou Span A ): به عنوان یک شاخص پیشرو استفاده می شود که 26 دوره آینده را توصیف می کند. مقادیر این شاخص بر اساس نقطه میانی دو خط تبدیل و خط اصلی در 26 دوره گذشته، به دست می آید. ((خط تبدیل + خط اصلی) / 2)
  • محدوده پیشرو B (The Leading Span B / Senkou Span B ): این خط نیز به عنوان شاخص پیشرو استفاده می شود چرا که 26 دوره بعدی را محاسبه می کند و همچنین مبتنی بر میانگین بیشینه و کمینه در 52 دوره قرار گرفته است. ((اوج قیمت 52 دوره + کف قیمت 52 دوره) / 2)

 

خواندن خطوط در آموزش کار با اندیکاتور ابر ایچیموکو

در آموزش کار با اندیکاتور ابر ایچیموکو باید توجه داشته باشید ابر ایچیموکو (کومو) یکی از مهمترین خطوط در این نمودار است و این منطقه میان خطوط محدوده پیشرو A و محدوده پیشرو B است. خواندن این ابر و بررسی تحلیل تکنیکال یک سهم در بازار بورس بر اساس آن، بسیار ساده است. شما با مشخص کردن محل یک قیمت در مقایسه با ابر اییچی موکو، یک سیگنال احتمالی را شناسایی می کنید.

  • اگر قیمت بالاتر از ابر ایچیموکو واقع شده باشد، آن وقت انتظار روندی مثبت می رود.
  • و اگر قیمت به زیر ابر ایچیموکو سقوط کند، باید انتظار روندی منفی را داشته باشید.
  • واقع شدن سطح قیمت در ابر، نشانگر ثبات روند است.

 

تغییرات در رنگ ابر بر اساس حرکت خط محدوده پیشرو، رخ می دهد. برای نمونه، اگر محدوده پیشرو A، بالای محدوده پیشرو B را قطع کند، منطقه سبز خواهد بود. (البته رنگ ابر بسته به پلت فرم های معاملاتی مختلف، می تواند متفاوت باشد.) دوره های بیان شده، دوره های پیش فرض برای این اندیکاتور است و شما همیشه می توانید این تنظیمات پیش فرض را در این اندیکاتور، تغییر دهید و آن را بر اساس استراتژی معاملاتی خودتان در بازار بورس تنظیم کنید تا بتوانید بهترین تحلیل تکنیکال را در جهت سودآوری انجام دهید.

 

چگونه می توانید از اندیکاتور ابر ایچیموکو استفاده کنید؟

برای آموزش کار با اندیکاتور ابر ایچیموکو، لازم است که استراتژی هایی که به شما ارائه می کند را درک کنید. استراتژی معاملاتی ایچیموکو می تواند هشدارهایی برای سیگنال های خرید و فروش احتمالی در بورس ارائه دهد، زیرا می تواند تکانه و جهت روند بالقوه را شناسایی کند.

اگر می خواهید نقاط سطح ضرر را که می تواند به عنوان پشتیبانی باشد، تشخیش دهید، این اندیکاتور برایتان بسیار مفید است. همچنین این اندیکاتور به دلیل اینکه تخمین مشخصی درباره سطح قیمت آینده سهم در بازار بورس ارائه می دهد، توسط معامله گران و تحلیلگران تکنیکال استفاده می شود. به طور کلی، اندیکاتور ابر ایچی موکو می تواند به دلایل زیر در استراتژی معاملاتی شما مورد استفاده قرار گیرد.

 

دلایل استفاده از اندیکاتور ابر ایچیموکو:

  • تعیین جهت روند: یک راه برای پیدا کردن جهت روند بازار، از طریق سیگنال های خط تبدیل و خط اصلی است. وقتی خط تبدیل به بالای خط اصلی می رود، یک روند مثبت مورد انتظار است. اما اگر خط اصلی بالای خط تبدیل رود، باید انتظار روندی معکوس یا منفی داشت. (خط دوره کوتاه تر)
  • سطوح حمایت و مقاومت: این سطوح به وسیله خطوط محدوده های پیشرو A و B، که به عنوان مرزهای ابر ایچی موکو عمل می کند، شناسایی می شود. از آنجا که اندیکاتور ابر ایچیموکو، قیمت یک سهم در بورس را پیش بینی می کند، مرزها و کناره های ابر به طور علی حده ای یک نمای کلی از سطوح حمایت و مقاومت فعلی و آینده، ارائه می کند.
  • تعیین کراس آورها (نقاط تقاطع): شما باید بین خط تبدیل و خط اصلی، کراس آورها را جست و جو کنید. دقت کنید حتما به محل کراس اور توجه داشته باشید تا بتوانید قدرت آن را تعیین کنید. بسته به نوع کراس آور و اینکه در بالا یا پایین یا درون ابر قرار دارد، سیگنال می تواند ضعیف، معمولی یا قوی باشد.
  • ابر ایچیموکو: می تواند صعودی یا نزولی باشد. به محدوده پیشرو A و B، یا به طور دقیق تر به موقعیت این خط ها بر روی نمودار و ابر، نگاه کنید. نشانه روند صعودی احتمالی، زمانی ظاهر می شود که محدوده پیشرو A به بالای محدوده پیشرو B، افزایش یابد. اما اگر محدوده پیشرو A به زیر محدوده پیشرو B، کاهش یابد و سقوط کند، روند نزولی بازار بورس، شناسایی می شود. هنگامی که موقعیت محدوده پیشرو A و B تغییر کند، می تواند یک بازگشت یا تغییر روند دیده شود. قدرت روند را با نگاهی به زاویه ابر ایچیموکو، قابل مشاهده است. یک زاویه تند صعودی یا نزولی، نشان دهنده روندی قدرتمند است.

سیگنال ها در آموزش کار با اندیکاتور ابر ایچیموکو

سیگنال های مختلفی در اندیکاتور ابر ایچیموکو وجود دارد. و نوع سیگنال، به عناصری که در این اندیکاتور مشاهده می شود، بستگی دارد. این سیگنال ها در واقع بر مبنای کراس اور ها یا همان تقاطعات هستند که روشی برای شناسایی سیگنال ها در تحلیل تکنیکال بازار بورس هستند.

  • خطوط متقاطع تبدیل/ اصلی (Conversion/Base line cross)
  • شکست ابر (Cloud breakout)
  • تقاطع محدوده پیشرو A و B (Leading Span A and B cross)
  • کراس محدوده تاخیری (Lagging Span cross)

 

استفاده از این اندیکاتور به این معنا است که شما با سیگنال های مختلف خرید و فروش ابر ایچیموکو که بر روی نمودارتان ظاهر می شود، آشنا هستید. از این رو، استراتژی ایچیموکو می تواند در حول و حوش سیگنال های ابر ایچی موکو، ایجاد شود.

  • روند صعودی: قیمت بالاتر از ابر است.
  • روند نزولی: قیمت زیر ابر است.
  • روند متغیر: قیمت درون ابر است.
  • سیگنال خرید: خط تبدیل از بالای خط اصلی عبور می کند و هر دو خط همراه با قیمت، در بالای ابر هستند.
  • سیگنال فروش: زمانی ظاهر می شود که خط تبدیل از پایین خط اصلی، عبور می کند و هر دو خط همراه با قیمت در زیر ابر هستند.

نمونه هایی از سیگنال های ابر ایچیموکو

بیایید نمودار دیگری را ببینیم که در آن می توانیم برخی از سیگنال های ناشی از این اندیکاتور را شناسایی کنیم.

شما در این نمودار می توانید دو نوع سیگنال بالقوه در بورس را مشاهده کنید. در سمت چپ نیمه نمودار، یک کراس خط تبدیل/ اصلی در بالای ابر ایچیموکو، وجود دارد. در سمت راست، می توانید کراس محدوده پیشرو A و B را ببینید که تکانه ای منفی را سیگنال می دهند.

هنگام آموزش کار با اندیکاتور ابر ایچیموکو، توجه داشته باشید که گرچه این اندیکاتور، شاخصی همه کاره محسوب می شود اما بهتر است معامله گران، این اندیکاتور را در کنار برخی دیگر از اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال استفاده کنند، تا بازدهی آن بهتر شود و به حداکثر رسد. برای مثال شاخص قدرت نسبی (RSI)، اغلب با اندیکاتور ابر ایچی موکو، جفت می شود که می تواند برای تایید تکانه در یک جهت معین در بازار بورس، مورد استفاده قرار گیرد.

تفاوت ابر ایچیموکو با میانگین متحرک

گرچه اندیکاتور ابر ایچیموکو از میانگین ها در بورس استفاده می کند، با این حال آنها بسیار متفاوت از یک میانگین متحرک معمول است. میانگین های متحرک ساده، قیمت ها را نهایی می کند، با یکدیگر جمع می کند و کل را بر تعداد قیمت های نهایی شده، تقسیم می کند. برای مثال، در یک میانگین متحرک 10روزه، قیمت های نهایی برای 10 روز گذشته جمع می شود، سپس بر 10 تقسیم می شود تا میانگین به دست آید.

توجه کنید که محاسبات ابر ایچی موکو چگونه متفاوت است؟ آنها مبتنی بر فراز و فرودها در سراسر یک دوره هستند که بر 2 تقسیم می شوند. بنابراین میانگین های ابر ایچیموکو، بسیار متفاوت از میانگین های متحرک سنتی است؛ حتی اگر میزان دوره ها در هر دو، یکسان باشند.

البته در نظر داشته باشید که هیچکدام از این شاخص ها، بر دیگری برتر نیست. و فقط اطلاعات را به روش های متفاوتی در اختیار ما قرار می دهند.

محدودیت های استفاده از ابر ایچیموکو

یکی از مسائل مهم و شاید آزار دهنده در آموزش کار با اندیکاتور ابر ایچیموکو این است که این اندیکاتور با داشتن همه این خطوط، نمودار را شلوغ می کند. برای رفع این مشکل، اکثر نرم افزارهای نمودارسازی اجازه می دهند که خطوط خاصی را پنهان کنید. برای مثال، همه خطوط به جز محدوده پیشرو A و B که ابر را می سازند، می توانند مخفی باشند. هر معامله گری باید روی خطوطی که بیشترین اطلاعات را در بر دارد تمرکز کرده و دیگر خطوط مزاحم را مخفی کند.

دیگر محدودیتی که در آموزش کار با اندیکاتور ابر ایچیموکو باید بدانید، اتکای آن به اطلاعات تاریخی در بورس است. با وجودی که دو مورد از این نقاط داده در آینده ترسیم می شوند، در معادله هیچ چیزی که ذاتا پیش بینی کننده باشد، وجود ندارد. به سادگی میانگین ها در آینده رسم می شوند.

این ابر می تواند در بازه های زمانی طولانی، نامربوط باشد؛ چرا که قیمت خیلی بالاتر و یا پایین تر از آن خواهد بود. در چنین زمان هایی خط تبدیل، خط اصلی و تقاطع (کراس آور) آنها مهمتر می شوند؛ چرا که به صورت کلی به قیمت نزدیکتر خواهند بود.

خلاصه نکات کلیدی در آموزش کار با اندیکاتور ابر ایچیموکو

  • اندیکاتور ابر ایچیموکو از 5 خط یا محاسبه، تشکیل شده است و دو خط از این خطوط، ابر را تشکیل می دهد. به این صورت که فاصله بین این دو خط، سایه زده شده است.
  • این خطوط شامل یک میانگین 9 دوره ای، میانگین 26 دوره ای، میانگینی بین این دو میانگین مذکور، میانگین 52 دوره ای و خط تاخیری قیمت نهایی می شود.
  • ابر، قسمت اصلی اندیکاتور است. وقتی قیمت زیر ابر است، روند نزولی است و وقتی قیمت بالاتر از روند باشد، قیمت صعودی است.
  • اگر ابر در همان جهتی حرکت کند که قیمت حرکت می کند، سیگنال های روند صعودی، تقویت می شود. برای مثال، در طول روند صعودی، قسمت بالایی ابر، به سمت بالا حرکت می کند یا در طول روند نزولی، قسمت پایینی ابر، به سمت پایین حرکت می کند.

 

صحبت پایانی

این مقاله درخصوص آموزش کار با اندیکاتور ابر ایچیموکو، به زبانی ساده بود تا بتوانید به سادگی روندهای بازار مالی را بررسی نموده و بتوانید در تحلیل تکنیکال موفق تر عمل کنید. فکر می کنید بتوانید از ابر ایچیموکو در تشخیص معاملات مناسب در بازار مالی استفاده کنید؟ اگر هنوز نسبت به این امر تردید دارید، از برنامه های شبیه سازی چون Risk Free برای تمرین استفاده کنید.

 

تیم LEARN2TRADE.IR بیشترین سودها را برای شما آرزو دارد