روانشناسی معامله‌گری

روانشناسی معامله‌گری

از آنجایی که شغل معامله‌گری سراسر استرس و هیجان است، ضرورت دارد هر معامله‌گری نسبت به درونیات خود آگاه باشد تا بتواند در هنگام مواجه شدن با سود و ضرر تصمیمات درست و منطقی بگیرد. 

چالش‌ مهم معامله‌گران بازارهای جهانی تسلط بر هیجانات و کنترل احساسات است. یکی از راه های غلبه بر احساسات و مدیریت آن گرفتن مشاوره‌های تخصصی روانشناسی معامله‌ گر و آگاه شدن از تکنینک‌های روانشناسی بازار سرمایه است.

 

اکثر معامله گرانی که در بازارهای مالی فعالیت می کنند با چالش های معامله گری مواجه بوده­اند، چالش هایی نظیر ازدست رفتن معاملات سودده، حال سهمی سیگنال خرید داشته و معامله گر دچار تردید خرید بوده یا سهامی که می توانست بازدهی عالی داشته باشد را با کمترین سود ممکن از آن خارج شویم  و یا افزایش ضرر در معاملاتی که منجر به زیان می شود.

این اتفاق می تواند برای هر معامله گری رخ دهد حال ممکن است به دلیل رفتار بازار باشد که در بازه های زمانی مختلف قیمت تغییر جهت می دهد که معامله گر انتظار آن را نداشته یا نداشتن استراتژی معاملاتی که منجر به سردرگمی در بین روشها و ابزار های معاملاتی است که دائما در حال تغییر دادن آن است.

یک استراتژی عالی با معامله گری که اصول روانشناسی معامله گری را رعایت نمی کند می تواند کاملا تبدیل به یک روش معاملاتی ضرر ده شود. احساساتمان فرآیند تصمیم‌گیری را  برای معامله گری مختل می‌کند. بزرگ‌ترین اشتباهی که یک معامله‌گردر بازارهای مالی می‌تواند انجام دهد این است که اجازه دهد احساساتش تصمیمات مربوط به معاملاتش را کنترل کند.

تجربه ضررهای متوالی بسیار، ازلحاظ احساسی دشوار است و می‌تواند استقامت وانعطاف‌پذیری معامله‌گر را محک بزند. ترس ، طمع، نامیدی، اضطراب، هیجان می‌تواند منجر به کاهش معاملات سودده و از کنترل خارج شدن معاملات زیان ده شود. به یاد داشته باشید، نبرد واقعی بین شما و بازار نیست، بلکه در یادگیری نحوه کنترل احساسات شدید است. هیچ‌کس ضرر کردن را دوست ندارد. و ترس از ضرر کردن به مراتب از حرص کسب سود بیشتر است.

روانشناسی معامله‌گری برای چه کسانی است:

  • افرادی که قصد کنترل هیجانات و احساسات خود در بازارهای های مالی بخصوص فارکس و ارز دیجیتال دارند.
  • افرادی که در اغلب معاملات شان، حد ضررشان خورده می‌شود.
  • افرادی که بعد از چند وقت متوالی سود خوب، دچار ضرر در معاملات‌شان می‌شوند.
  • افرادی که آرامش کافی در هنگام ترید کردن ندارند.
  • افرادی که میانگین سود معاملات چند روز اخیرشان کاهش یافته است.

 

تفاوتی ندارد در چه بازاری معامله می‌کنید، ارزهای دیجیتال، سهام یا سایر بازارهای مالی.

در هر حال حالات روحی شما نقش بزرگی در موفقیت شما دارد.

منظور ما از روش SCORE چیست؟

SCORE در واقع مخفف پنج ویژگی یا حالتی هستند که معامله‌گران موفق در انجام معاملات خود به کار می‌گیرند:

  • Self-Discipline – به معنای انضباط شخصی
  • Concentration – به معنای تمرکز
  • Optimism – به معنای خوش بینی
  • Relaxation – به معنای آرامش
  • Enjoyment – به معنای لذت بردن

این ویژگی‌ها یا حالات در کتاب S.C.O.R.E. for Life اثر جیم فَنین (Jim Fannin)، که البته به طور مستقیم مرتبط با معامله‌گری نیست، توضیح داده شده‌اند.

انضباط شخصی

یکی از مهمترین ویژگی‌هایی که به عنوان یک معامله‌گر به آن احتیاج دارید انضباط شخصی است. انضباط شخصی برای پیاده‌سازی موثر یک استراتژی ضروری است. این ویژگی همچنین می‌تواند هنگامی که برنامه‌تان حکم می‌کند که نباید معامله کنید، شما را از انجام معامله دور نگاه دارد.

انضباط شخصی توسط تمرین انضباط شخصی ایجاد شده و قوت می‌گیرد. هیچ میانبری وجود ندارد و چیزی نیست که داشته یا نداشته باشید.

هرکس می‌تواند از طریق پایداری، یک برنامه انضباط شخصی ایجاد کند. هر گامی که در روند معاملات برمی‌دارید، از ایجاد برنامه معاملاتی گرفته تا اجرا و نظارت بر عملکرد آن، احتیاج به انضباط شخصی دارد زیرا چیزهای دیگر به طور مداوم ذهن‌تان را منحرف می‌کنند.

بگویید که می‌خواهید چطور معامله کنید و آن را بنویسید، سپس دنبالش کنید. انضباط شخصی را تمرین کنید.

تمرکز

بیشتر معامله‌گران روزانه تنها یک تا چهار ساعت از روز معاملاتی دست به معامله می‌زنند – اغلب در اولین ساعات و آخرین ساعات روز معاملاتی.

با اینکه روز کاری یک معامله‌گر که روزانه ترید می‌کند کوتاه‌تر از سایر حرفه‌هاست، داشتن تمرکز و حفظ آن اولویت اصلی کار است. هر معامله احتیاج به دقت دارد و یک اشتباه می‌تواند به منزله ضرری باشد که معامله‌گر حتی حدسش را هم نمی‌زده.

اندکی حواس‌پرتی در زمان ورود به یک معامله یا حد ضرر می‌تواند تفاوت بین برد و باخت باشد؛ تنها یک ثانیه دیرتر عمل کردن می‌تواند به معنای از دست دادن یک معامله باشد.

وقتی فرصتی پیش آمد باید از آن استفاده کرد، اما فرصت‌ها همیشه پیش نمی‌آیند. یک معامله‌گر روزانه باید بتواند روی بازار تمرکز کند، اگر شرایط مساعد نبود در آن گیر نکند، و با این حال هنوز هم اگر فرصت معامله‌ای در جفت ارز، ارز مجازی و… پیش آمد بتواند در کسری از ثانیه عمل کند.

خوش بینی

به روش خود اعتماد داشته باشید. اگر به سیستم معاملاتی خود – و اینکه این سیستم می‌تواند در طول روزها، هفته‌ها، ماه‌ها، و سال‌ها سودآفرین باشد – اعتماد نداشته باشید معامله به سبک دلخواه‌تان غیرممکن خواهد بود. هرچه به برنامه خود بیشتر اعتماد داشته باشید و هر چه در مورد توانایی‌های آن خوشبین‌تر باشید، به احتمال بیشتری می‌توانید آن را به طور دقیق پیاده کنید.

اگر به روش خود خوشبین نیستید، پس چرا با آن معامله می‌کنید؟ در طول مرحله تمرینی می‌توانید ایده خوبی از نحوه عملکرد برنامه معاملاتی خود به دست آورید. پس از رسیدن به چند موفقیت قابل تکرار در طول ماه‌های تمرینی، خوشبینی شما باید در درجه‌ای باشد که بتوانید به آنچه انجام می‌دهید اعتماد داشته باشید و مایل به ادامه آن برنامه باشید.

آرامش

تمرکز و خوش‌بینی باید با آرامش همراه شود.

این سه ویژگی باعث رسیدن تمرکز به حداکثر سطح خود می‌شوند.

هنگامی که یک سیگنال معاملاتی در دسترس باشد، تمرکز شما نیز در بالاترین حد خود خواهد بود. هنگامی که شرایط برای معامله مساعد نباشد، آرامش بیشتری خواهید داشت و به ذهن‌تان استراحت می‌دهید. در طول روز معاملاتی، مدام از حالت تمرکز به حالت آرامش رسیده و دوباره به حالت تمرکز باز خواهید گشت.

آرامش ضروری است.

البته به این معنا نیست که کاملا آسوده شوید و با تماشای تلویزیون یا خواندن ایمیل‌هایتان خود مشغول شوید. در عوض، فقط برای چند لحظه توجه خود را از مانیتور دور کنید، چند نفس عمیق بکشید، چند حرکت کششی انجام دهید یا چند لحظه بایستید.

در این شرایط، از اینکه چه اتفاقی در بازار می افتد آگاه هستید و معاملات را زیر نظر دارید، اما نیازی نیست به طور کامل هشیار باشید.

اینکه سعی کنید تمام مدت انجام معامله کاملا هوشیار باشید – حتی اگر فقط چند ساعت طول بکشد – خسته کننده است و ممکن است باعث شود اشتباهات بیشتری انجام دهید.

در هر ساعت چند دقیقه وقت صرف آرامش خود کنید.

آرامش خارج از معاملات نیز اهمیت دارد. دقیقا به همان دلیل که نباید چند ساعت بدون تنفس معامله کنید، نباید چند روز یا چند هفته پشت سر هم بدون استراحت خود را خسته کنید.

آرامش باتری شما را دوباره شارژ می‌کند و تمام کارهایتان لذت‌بخش‌تر می‌شوند که این خود به عملکرد شما کمک خواهد کرد. سلامتی‌تان (چه جسمی و چه روحی) را از یاد نبرید. بیشترین شانس موفقیت شما هنگامی است که کاملا هوشیار و آماده اقدام باشید.

لذت

از کاری که می‌کنید لذت ببرید. ساده به نظر می‌رسد اما بسیاری افراد برای دلایل اشتباه معامله می‌کنند.

برای لذت از معامله، معامله کنید. از چالش و روند آن لذت ببرید.

اگر از این چالش لذت نبرید، موفق نخواهید بود زیرا این چالش مانعی بر سر راه‌تان می‌شود.

هر معامله‌گر موفقی عاشق بازار و معامله کردن است. این لذت یا اشتیاق چیزی است که باعث تدوین استراتژی‌های معاملاتی و پایداری به آنها می‌شود و معامله‌گر م‌تواند به عنوان یک حرفه اصلی به معامله‌گری در بازارهای مالی بپردازد.

سخن آخر: S.C.O.R.E را به خاطر بسپارید

انضباط شخصی، تمرکز، خوش‌بینی، آرامش و لذت همگی حالاتی هستند که معامله‌گرها باید در معاملات خود لحاظ کنند. همه این ویژگی‌ها با هم می‌توانند شما را به بهترین وضعیت ممکن برسانند، وضعیتی که در آن هر آنچه انجام می‌دهید (یا انجام نمی‌دهید) مناسب خواهد بود.